kythera family kythera family
  

Current Affairs

Culture > Current Affairs > Επανεκδόθηκε το πρώτο ελληνικό βιβλίο της Αυστραλίας

Culture > Current Affairs

submitted by Kytherian World Heritage Fund on 24.11.2009

Επανεκδόθηκε το πρώτο ελληνικό βιβλίο της Αυστραλίας

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/11/2009_308758

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr

Hμερομηνία : 19-11-09

Επανεκδόθηκε το πρώτο ελληνικό βιβλίο της Αυστραλίας
Το «Η Ζωή εν Αυστραλία» γράφτηκε το 1916.
Ένα ιστορικό βιβλίο για την ομογένεια της Αυστραλίας επανεκδίδεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και θα παρουσιαστεί επίσημα την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Πρόκειται για την επανέκδοση του βιβλίου «Η Ζωή εν Αυστραλία», στην αυτούσια μορφή του, καθώς και τη μετάφραση του στην αγγλική.
Το βιβλίο «Η Ζωή εν Αυστραλία» κυκλοφόρησε το 1916 και είναι το πρώτο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα που εκδόθηκε στην Αυστραλία.
Η πρωτοβουλία της επανέκδοσης ανήκει στους Άγγελο Νοταρά, Τζέϊμς Πρινέα και Γεώργιο Πούλο, ενώ ο τελευταίος είναι και ο συντάκτης της έκδοσης του 2009.
Ο ίδιος θα πει αναφορικά με το βιβλίο «Η Ζωή εν Αυστραλία», ό,τι «είναι το εξαιρετικά πολύτιμο πρώτο χρονικό της ελληνικής και Κυθηραϊκής συμμετοχής στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αυστραλίας».
Πιστεύει ότι «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό οι τωρινές και οι επερχόμενες γενεές να έχουν γνώση των κόπων και των κατορθωμάτων της πρώτης γενιάς των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία. Είναι, επίσης, σημαντικό τα εγγόνια και τα δισέγγονα των πρωτοπόρων να έχουν πρόσβαση σε αυτή την τόσο σημαντική ιστορία και να αντιλαμβάνονται τα οράματα και τις θυσίες των προγόνων τους».
Συγγραφείς της αρχικής έκδοσης ήταν ο Γεώργιος Κένταυρος και οι αδελφοί Κοσμάς και Εμμανουήλ Ανδρόνικου.
Το ιστορικό βιβλίο περιέχει σωρεία πληροφοριών για θέματα όπως: Εκδοχές ανακάλυψης της Αυστραλίας. Περίληψη του Συντάγματος της χώρας. Τη γεωγραφική της θέση, το κλίμα, τον πληθυσμό, την ανακάλυψη χρυσού, το πρώτο έτος του αποικισμού της Αυστραλίας. Η ανακάλυψη του χρυσού ως κύριου παράγοντα της αύξησης του αποικισμού. Οι ιθαγενείς. Η απογραφή των λευκών κατοίκων της Αυστραλίας. Σύγκριση του πληθυσμού της Αυστραλίας με άλλες χώρες την εποχή εκείνη. Η παραχώρηση γης σε λευκούς και με ποιο τρόπο γινόταν. Η κτηνοτροφία στην Αυστραλία. Πώς ξεκίνησε, πώς αναπτύχθηκε, αναφέροντας ακόμη και τον αριθμό των πρώτων ζώων που έφθασαν στην Αυστραλία: «Λέγεται ότι ήσαν 7 ίπποι, 6 βόες, 29 πρόβατα, 20 χοίροι και ολίγαι γαίες».
Ο συγγραφέας αναφέρεται με σαφήνεια στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να εξακριβώσει ποιοι και πόσοι ήταν οι πρώτοι Έλληνες στην Αυστραλία. Με γλαφυρότητα θα πει ότι «ευκολότερα θα επετύγχανε κανείς την εξερεύνηση του Νοτίου Πόλου, παρά την εξιχνίαση της πρώτης παρουσίας του ελληνισμού στην Αυστραλία και μάλιστα του πρώτου Έλληνα που αποβιβάστηκε σ' αυτήν».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Leave a comment